اثرات پرایمینگ بذر به وسیله اسید سالیسیلیک و نیترات پتاسیم ... |
بهبود رشد و کاهش جذب سدیم و کلر
اسید سالیسیلیک
جو
بهبود رشد
اسید جاسمونیک
جو
بهبود رشد و ظرفیت فتوسنتزی
تیامین
آفتابگردان
بهبود جذب پتاسیم و افزایش نسبت آب برگ
*منبع : کافی و همکاران، ۱۳۸۸
۱-۸- بذر
۱-۸-۱- اهمیت بذر
با توجه به روند افزاینده جمعیت، نیاز به تولید غذا روز به روز بیشتر احساس میگردد و این امر وابسته به جوانهزدن هر دانهای است که در خاک کاشته می شود. سهم بذر در تأمین احتیاجات بشر در مقایسه با سایر اعضای گیاهی از اهمیت خاصی برخوردار است، مثلاً بیش از ۵۰ درصد انرژی مورد نیاز بدن انسان را بذور غلات تأمین مینماید (تاجبخش، ۱۳۷۵). اهمیت بیولوژیکی بذر، حفاظت و تغذیه سلولهای زنده جنین جهت استقرار گیاهچه است. بذرها علاوه بر آنکه عامل اساسی تکثیر برای بسیاری از گیاهان زراعی محسوب میشوند، میتوانند محصول نهایی گیاه زراعی نیز باشند (رحیمیان، ۱۳۷۵؛ Black & Bewley, 2000).
۱-۸-۲- تکنولوژیهای تقویتکننده بذر
بذرها طی جوانهزنی در معرض دامنه وسیعی از شرایط محیطی قرار میگیرند. سازگاری با این شرایط عموماً باعث ایجاد استقرار گیاهی خوبی در رنج وسیعی از شرایط محیطی می شود، ولی دستیابی به کارایی بهینه بذر غالباً اندک است. برای دستیابی به پوشش گیاهی بهینه در کشاورزی نیاز به جوانهزنی سریع و یکنواخت تمام بذور است. سیستمهای مدرن تولید گیاهی نیازمند دقت بسیار زیادی در استقرار گیاه است (Salter, 1985). کاربرد مکانیزاسیون در سیستمهای مدرن کشت گیاهان، تقاضا برای جوانهزنی سریع، یکنواخت و کامل را افزایش داده است. نیاز به تراکمهای بالای گیاهی و پوشش های گیاهی یکنواخت برای برداشت مکانیکی، باعث توجه روزافزون به کشت گیاهان، تقاضا برای جوانهزنی سریع، یکنواخت و کامل را افزایش داده است (Taylorson, 1989).
به تیمارهایی که بعد از برداشت ولی قبل از کاشت بذر، جهت بهبود کیفیت و جوانهزنی بذر یا رشد گیاهچه، روی بذر اعمال می شود، تکنیکهای تقویت کننده بذر (Seed Enhancment Technology) گفته می شود. تکنولوژیهای تقویت کننده بذر، کارایی بذر تحت رژیمهای خاص و با تجهیزات کاشت مخصوص را بهبود میبخشد. روشهای گوناگونی برای رسیدن به این هدف به کار گرفته شده اند و بسیاری از آنها کاربرد تجاری دارند (Copland & Mcdonald, 1995).
سه تکنیک متداول روشهای تقویتکننده بذر عبارتند از :
۱- تیمارهای بیولوژیکی بذر (Biological Seed Treatments).
۲- پوششدار کردن بذر (Seed Coating).
۳- پرایمینگ بذر (Seed Priming).
۱-۹- پرایمینگ
پرایمینگ بذر به فرآیندی گفته می شود که بذر طی آن آب جذب می کند و فعل و انفعالات اولیه لازم برای جوانهزنی رخ میدهد، ولی جذب آب به حدی نیست که اجازه خروج به ریشهچه داده شود (Copland & Mcdonald, 1995). تحقیقات بسیار مفیدی روی اهمیت پرایمینگ بذر و عوامل مؤثر بر موفقیت آن انجام شده است. کیفیت بذر می تواند به طرق گوناگون بهبود یابد. اصلاح و انتخاب، اساسیترین روشها هستند؛ ولی بسیار گران و وقتگیر میباشند. پرایمینگ بذر درحال حاضر امید بخشترین روش برای افزایش کیفیت بذر است (Taylorson, 1989).
۱-۹-۱- انواع روشهای پرایمینگ بذر
در پرایمینگ بذر، پتانسیل اسمزی و پتانسیل ماتریک نقش دارند. پتانسیل ماتریک از کاهش سطح انرژی آب به دلیل چسبیدن به دیواره سلولی، پروتئینها و کلوئیدهای خاک ایجاد می شود. وجود پتانسیل اسمزی به دلیل کاهش سطح انرژی آب بر اثر حلشدن مواد محلولی مثل نمکها و قندها است. در پرایمینگ بذر، پتانسیل آب توسط کنترل پتانسیل ماتریک یا اسمزی در محیط اطراف بذر کنترل میگردد. اسموپرایمینگ از شروع فاز ΙΙΙ (در مراحل آماس اولیه بذر) جلوگیری کرده و زمانهای واکنش در فاز ΙΙ را طولانی می کند. اثرات مثبت پرایمینگ بعد از آبگیری مجدد دیده می شود (Black & Bewley, 2000). سه تکنیک در پرایمینگ تجاری بذر، رایج است که عبارتند از : هیدروپرایمینگ، اسموپرایمینگ و پرایمینگ ماتریکسی (Black & Bewley, 2000).
۱-۹-۲- هیدروپرایمینگ
هیدروپرایمینگ، سادهترین راه برای آبگیری بذور است و عبارت است از خیساندن بذور در آب و سپس خشک کردن آنها قبل از آنکه جوانهزنی صورت گیرد. این تکنیک استفاده از مواد شیمیایی را کاهش میدهد. این روش به طور موفقیتآمیزی برای بسیاری از گیاهان استفاده می شود (Black & Bewley, 2000).
۱-۹-۳- اسموپرایمینگ
اسموپرایمینگ، فرایند خیساندن بذر در محلول اسمزی با پتانسیل آب پایین، به منظور کنترل مقدار جذب آب توسط بذر میباشد. در این تکنیک از موادی استفاده می شود که پتانسیل اسمزی محیط اطراف بذر را کاهش می دهند. پلی اتیلن گلیکول، نیترات پتاسیم، مانیتول و نمکهای دیگر و ترکیبات دارای وزن مولکولی بالا، مثالهایی از مواد مورد استفاده برای تهیه محلولهای اسمزی میباشند. نمکها و مانیتول به طور وسیعی به عنوان محلولهای اسمزی استفاده شده اند، ولی هر دو توسط بذر جذب میشوند و در برخی موارد، باعث بروز اثرات سمی میگردند. اسموپرایمینگ در مورد گیاهان دانهریز موفقتر از گیاهان دانه درشت مثل سویا و ذرت بوده است (Bradford, 1995).
۱-۹-۴- پرایمینگ ماتریکسی
روش دیگر برای پرایمینگ بذور، استفاده از حاملهای جامد با پتانسیلهای اسمزی پایین است. مواد این نوع پرایمینگ، پتانسیل آب را از طریق کاهش پتانسیل ماتریک آب به دنبال چسبیدن به سطوح اجزاء کنترل می کنند. بذور با موادی که دارای سطح وسیع، غیرمحلول و فعالیت شیمیایی اندک هستند، مخلوط میشوند (Taylor et al., ۱۹۸۸).
حاملی که بدین منظور به کار میرود باید دارای پتانسیل ماتریکی کم، حلالیت کم در آب، ظرفیت بالای نگهداری آب، نسبت سطح به حجم بالا، عدم سمیت برای بذر و توانایی چسبیدن به سطح بذر باشد. از موادی که بدین منظور به کار میروند، میتوان ورمیکولیت و پیتماوس را نام برد. پرایمینگ ماتریکسی، در واقع تقلیدی از فرآیندهای طبیعی جذب آب از خاک توسط بذر میباشد. این روش در بهبود کارایی بذر بسیاری از گیاهان دانهریز و دانهدرشت موفق بوده است (Khan, 1992).
۱-۹-۵- روابط آب در پرایمینگ
هر روز به تعداد محققانی که به بیولوژی بذر با هدف درک و کنترل بسیاری از جنبههای جوانهزنی و استقرار گیاهچه علاقهمند میشوند، افزوده میگردد. متخصصین فیزیولوژی جوانهزنی را به صورت خروج ریشهچه از پوسته بذر تعریف کردهاند، در حالیکه برخی دیگر جوانهزنی را از سرگیری رشد جنین که منجر به شکافتهشدن پوسته و ظهور گیاهچه میشود، میدانند (سرمدنیا، ۱۳۷۵). حضور آب به عنوان مهمترین عامل فیزیولوژیکی لازم برای جوانهزنی بذر شناخته شده است؛ و این مطالب که چه مقدار آب و تحت چه فشارهای فیزیکی لازم است، همیشه یک سوال اساسی بوده است. پتانسیل آب (Ψ) تخمینی از موقعیت انرژی آب در بذر است و بیانگر قابلیت شرکت آب در فرآیندهای شیمیایی و فیزیکی در بذر میباشد. این موضوع در گونههای مختلف فرق میکند ولی به طورکلی وقتی اتفاق میافتد که پتانسیل آب محیط بذر بین صفر و ۲- مگاپاسگال باشد (Khan, 1992).
مهمترین رویدادهایی که در طی جوانهزنی اتفاق میافتد به ترتیب عبارتند از : جذب آب، فعالیت آنزیمی، شروع رشد جنین، پارگی پوسته بذر و سبزشدن گیاهچه (سرمدنیا، ۱۳۷۵). توانایی جذب آب به پتانسیل آب سلول و سه نیروی زیر بستگی دارد.
۱- نیروی ماتریک؛ دیواره سلولی و اجزای درونی سلول نظیر میتوکندریها و ریبوزومها به واسطه وجود غشاها مشخص شدهاند. این غشاها دارای بارهایی هستند که مولکول ها آب را جذب و بدین وسیله به پتانسیل کل آب سلول کمک می کنند.
۲- غلظت اسمزی سلول؛ غلظت بالاتر مواد محلول سبب جذب بهتر آب می شود.
۳- فشار تورژسانس سلول؛ با ادامه ورود آب به سلول، نیروی آماسی به نام فشار تورژسانس بر دیواره سلول وارد می شود. برخلاف نیروی ماتریک دیواره سلولی و غلظت اسمزی که مولکولهای آب را به داخل سلول هدایت می کنند، فشار تورژسانس که در نتیجه نیروی بازدارنده دیواره سلولی است، منجر به توقف جذب آب می شود.
بذر خشک به واسطه محتوای رطوبت پایین، متابولیسم کمی دارد. به مجرد جذب آب توسط بذر، تغییرات محسوسی در متابولیسم آن رخ میدهد. وجود یک الگوی سه مرحله ای جذب آب در طی فرایند جوانهزنی به اثبات رسیده است (شکل ۱-۱) (Black & Bewley, 2000).
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 09:05:00 ب.ظ ]
|